Curmalul este un fruct maro închis, dulce, cultivat în palmier. Acesta crește mai ales în locuri unde domină clima deșertică, cum ar fi climatele calde și aride. Datând din cele mai vechi timpuri, curmalele au multe beneficii pentru sănătatea umană. Dintre beneficiile oferite de curmale, cele mai cunoscute pot fi enumerate ca fiind valoarea nutritivă ridicată, facilitarea nașterii normale și efectul antioxidant. Curmalele pot fi consumate sub formă de fructe uscate sau proaspete. Valoarea nutritivă a curmalelor, care sunt utilizate mai frecvent ca atare ca aromă și textură, crește după uscare. Puteți găsi mai multe informații detaliate despre beneficiile datinilor în restul articolului. Beneficiile curmalelorPalmierul curmal este fructul unui palmier care crește în multe climate tropicale din lume. Crește în special în peninsula arabă și în țările africane. Curmalele se găsesc în regiunile cu climă mediteraneană. Curmalele se găsesc în 3 varietăți diferite, cele mai cunoscute fiind sukkari, mazafati și acve. Bogate în valori nutritive, curmalele conțin cantități mari de vitamine și minerale. Atunci când sunt examinate beneficiile curmalelor, se poate constata că sunt nutritive, conferă rezistență organismului și previn unele boli. Unele dintre beneficiile altor date decât acestea sunt următoarele: HRĂNITOARE Curmalele au o valoare nutritivă ridicată, mai ales atunci când sunt consumate uscate. Curmalele, care sunt bogate în calorii, pot crea, de asemenea, o senzație de sațietate atunci când sunt consumate. O porție de curmale (în medie 100 gr.) calorii, carbohidrați, potasiu, proteine, fier, cupru, cupru, magneziu, magneziu, mangan, vitamina B6 conține vitaminele și mineralele necesare. Datorită vitaminelor și mineralelor din curmale, nevoile nutriționale ale oamenilor pentru 1 masă pot fi satisfăcute. SURSA DE FIBRE Palmierul de curmale este un fruct cu un conținut ridicat de fibre. Consumul zilnic de fibre în alimentația zilnică este esențial pentru sănătatea umană. Fibrele pot fi bune pentru constipație prin accelerarea mișcărilor intestinale. De asemenea, fibrele pot fi benefice pentru sistemul digestiv și pot echilibra creșterea glicemiei, în special după masă. EFECT ANTIOXIDANT Antioxidanții protejează organismul împotriva bacteriilor și bolilor dăunătoare numite radicali liberi. Kaki conține 3 antioxidanți diferiți, cunoscuți sub numele de flavonoide, carotenoide și acid fenolic. Acestea pot preveni apariția unor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, Alzheimer, diabetul, ulcerul gastric și unele tipuri de cancer. SĂNĂTATEA CREIERULUI Consumul regulat de curmale poate ajuta la menținerea sănătății creierului. Datele pot reduce efectul proteinelor dăunătoare care pot forma plăci în creier. Proteinele dăunătoare pot duce la moartea celulelor cerebrale în timp, ceea ce duce la alte boli ale creierului și nervilor, în special la boala Alzheimer. Din acest motiv, consumul regulat de curmale poate întări funcțiile cerebrale și poate preveni diverse boli care afectează creierul. SĂNĂTATEA INIMII Curmalele pot contribui la protejarea sănătății inimii datorită conținutului ridicat de potasiu pe care îl conține. Consumul regulat de curmale poate satisface potasiul, electrolit necesar pentru sănătatea inimii. De asemenea, potasiul poate avea efecte benefice împotriva riscului de atac de cord și menține sub control nivelul colesterolului. În plus, curmalele pot contribui, de asemenea, la formarea mușchilor și a proteinelor în organism. ÎNTĂRITOR DE OASE Mineralele precum calciul, magneziul și fosforul din curmale pot contribui la sănătatea oaselor. Aceste minerale pot menține, de asemenea, organismul puternic împotriva osteoporozei și a altor boli ale oaselor. Datorită acestei caracteristici a curmalelor, poate fi benefic pentru persoanele de vârstă mijlocie și înaintată să consume curmale în mod regulat. TRATAMENTUL ANEMIEI Datorită conținutului ridicat de fier, curmalele pot contribui la prevenirea anemiei și la menținerea rezervelor de fier din organism. Curmalele pot fi, de asemenea, folosite pentru a crește conținutul de fier, în plus față de tratamentul pacienților cu anemie. Astfel, curmalele pot crește nivelul de energie al organismului, fiind bune pentru slăbiciunea și oboseala cauzate de deficiența de fier. ÎMPOTRIVA ALERGIILOR Sulful organic este o substanță utilizată în tratamentul bolilor alergice. Sulful, care este rar în alimente, se găsește în mod natural în curmale. Kaki poate ajuta la reducerea simptomelor, în special la pacienții cu alergii sezoniere. Facilitează sarcinaConsumul de curmale, în ultimele săptămâni de sarcină, poate pregăti organismul pentru un travaliu normal și poate preveni nașterea prematură. Într-un studiu științific recent, s-a raportat că femeile însărcinate care mănâncă curmale au contracții mai scurte decât cele care nu mănâncă curmale și au mai puține dureri în timpul travaliului normal. Femeile însărcinate care mănâncă curmale au, de asemenea, o energie mai mare în timpul travaliului și pot trece mai repede prin acest proces. Aromă naturalăCurmalele sunt o sursă de fructoză, un zahăr natural care se găsește în fructe. Curmalele au o structură foarte dulce și ușor caramelizată. Datorită acestei caracteristici, curmalele pot fi o alternativă mai sănătoasă la zahărul alb. Pentru a folosi curmalele ca înlocuitor al zahărului, poate fi suficient să le consumați sub formă de pastă de curmale. De exemplu, într-o rețetă care necesită 1 pahar de zahăr granulat, se poate folosi în schimb 1 pahar de pastă de curmale. Pentru a consuma pasta de curmale sub formă de băutură, poate fi indicat să o amestecați cu o anumită cantitate de apă. Face dieta mai ușoarăCurmalele pot contribui la reglarea glicemiei datorită indicelui glicemic scăzut, fibrelor și proprietăților antioxidante. Adăugarea de curmale pe listele de dietă ale persoanelor care vor să controleze greutatea poate suprima senzația de foame și le poate facilita dieta. EnergizeazăDeoarece curmalele sunt bogate în valori energetice ridicate, acestea pot crește energia oamenilor atunci când sunt consumate în mod regulat. În special în țările musulmane, este mai mult preferat în Ramadan datorită acestei caracteristici. Consumul a 5-6 curmale pe zi poate satisface atât necesarul zilnic de calorii, cât și contribui la formarea normală de energie a organismului. Melasă de curmaleMelasa de curmale se obține prin fierberea și zdrobirea curmalelor. Curmalele se fierb la foc mic și timp îndelungat, până la obținerea unei consistențe siropoase. Melasa de curmale este un aliment delicios și este într-o formă mai ușoară decât curmalele. Forma melasă, care păstrează în același mod beneficiile curmalelor, este mai practică și mai ușor de găsit în ceea ce privește consumul. Poate fi consumat prin scalare ca sirop, mai ales în caz de anemie. Melasa de curmale poate fi folosită sub formă de sirop împotriva gripei și a răcelii în lunile de iarnă. De asemenea, melasa de curmale poate deveni și mai delicioasă atunci când este amestecată cu tahini la micul dejun și poate fi oferită copiilor în locul cremei de ciocolată. Melasa de curmale poate fi, de asemenea, amestecată într-un pahar de apă caldă la micul dejun și administrată copiilor în loc de ceai negru. Alte utilizări ale melasei de curmale sunt următoarele:
Vitaminele din curmaleCurmalele sunt un fruct sănătos ale cărui efecte sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Multe vitamine din conținutul său pot face ca acesta să fie esențial pentru sănătatea umană. Adăugarea curmalelor în dieta oamenilor poate satisface o parte semnificativă din vitaminele și mineralele care ar trebui luate zilnic. Unele dintre vitaminele și mineralele care se găsesc în curmale pot fi enumerate după cum urmează:
Care sunt riscurile consumului excesiv de curmale?Consumul de curmale în porția specificată nu poate cauza o problemă de sănătate. Doar un consum excesiv poate reprezenta un risc pentru pacienții diabetici. Cu toate acestea, studiile au arătat că, datorită indicelui glicemic scăzut al curmalelor, nu există o creștere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge al persoanelor, inclusiv al pacienților diabetici. Alte riscuri ale curmalelor decât acesta sunt că, în unele cazuri rare, poate provoca reacții alergice. Persoanele cu hipersensibilitate la orice substanță din curmale pot prezenta mâncărimi, curgere a nasului, roșeață și sensibilitate la nivelul ochilor. Ar putea fi util să consultați un specialist în domeniul sănătății pentru riscurile potențiale pentru fructele de curmale. Dacă doriți să obțineți informații mai detaliate despre beneficiile și utilizările curmalelor, puteți contacta o instituție de sănătate. Puteți face o programare la un nutriționist sau dietetician pentru a include curmale în dieta dumneavoastră și pentru alte recomandări de viață sănătoasă. Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe https://www.medical-park.ro/ghid-de-sanatate au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
|
Departamente
All
|